1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Явор Гечев: Спрян е нерегламентираният внос по българските граници

Явор Гечев: Спрян е нерегламентираният внос по българските граници

Снимка:

Данните са потвърдени и от БАБХ

В резултат на 24-часови проверки по гранични контролно-пропускателни пунктове на България, складове, хранителни вериги, зеленчукови борси и тържища е прекратен нерегламентираният внос на стоки в страната. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на брифинг във ведомството. Участие в брифинга взеха още зам.-министърът на финансите Людмила Петкова, зам.-министърът на земеделието и храните Валентина Маринова, изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов, зам.-директорът на главна дирекция „Национална полиция“ Георги Арабаджиев и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Венцеслава Тасева.

Данните за спирането на нерегламентирания внос бяха потвърдени и от БАБХ. „За последните десет дена са регистрирани едва единадесет нарушения, които са били само по отношение на етикетирането на продукция и съпътстващи документи“, заяви  д-р Венцеслава Тасева. Сред по-сериозните случаи от първите дни на проверките са заловените тирове с дини на ГККП „Капитан Петко войвода” и ГККП „Кулата”, които са се опитали да влязат в страната ни без необходимите финансови документи. Друг значим случай е откриването на 16 тона домати с изтекъл срок на годност на борса в Пловдив, които са унищожени, за да не стигнат до потребителите. Д-р Тасева бе категорична, че масираните проверки постигат целите в защита на българското производство.

В резултат на анализите от направените проверки става ясно, че дейността на мобилните групи от МЗХ, МВР, Министерството на финансите, БАБХ, НАП и агенция „Митници” имат отлична превантивна функция. Зам.-министър Гечев добави, че вследствие на добрите резултати всички страни са се съгласили за продължаване на проверките. „Освен това вече е в ход процедура по вземане на мерки за трайно справяне с нерегламентирания внос. До две седмици ще бъде изготвено законодателно предложение за въвеждане на механизъм на постоянен контрол по границите“, обясни зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

По думите й вариантът, който ще бъде разгледан от експертни групи е базиран на европейските практики. „В Румъния функционира модел, според който всеки един товарен автомобил със земеделска продукция се запечатва на границата, информацията за него се въвежда в електронна система и може да бъде разпечатан единствено при пристигането му на предварително заявена финална дестинация. Това позволява подробно проследяване на всички стоки и спиране на финансовите злоупотреби“, категорична е тя.

В допълнение на думите й, зам.-министър Гечев сподели, че след като се извършат експертните и юридически анализи ще стане ясно как точно да се въведе такъв модел за контрол. Дали това да стане със засилване и регламентиране на междуведомственото сътрудничество, или чрез създаване на отделно специализирано звено, което да извършва контрола. „За да се засили ефектът от настоящите проверки, ще се разшири техния обхват. Мобилни групи ще бъдат разпратени по допълнителни гранични контролно-пропускателни пунктове, с което се очаква превенцията да е още по-резултатна“, каза още зам.-министър Гечев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.