1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Юбилейното 30-то издание на МЕСОМАНИЯ отвори врати

Юбилейното 30-то издание на МЕСОМАНИЯ отвори врати

От днес до 11-ти ноември Интер Експо Център в София се превръща в бляскава витрина на най-добрите продукти и производители на родната месна индустрия

Браншът поиска от МФ облекчаване на процедурите за новия режим на финансов контрол на стоките с висок фискален риск

Най-голямата международна специализирана изложба за месо и месни продукти в България отвори врати в Интер Експо Център в София. Изложението тази година е още по-чакано и желано от участници и посетители, защото МЕСОМАНИЯ празнува своя 30-ти юбилей. Организаторите от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) са подготвили впечатляващо кулинарно събитие, което ще бъде най-доброто не само в дългогодишната история на изложението, а и в модерния начин на излагане и атрактивно представяне на традиционните и нови български продукти от качествено прясно месо. 

МЕСОМАНИЯ тази година ще премине под мотото “30 години със собствено лице“. На повече от 1800 кв. м. изложбени площи в зали 1 и 2 на ИЕЦ участниците излагат най-добрите си продукти и очакват своята взискателна публика. Подготвили са се да посрещнат подобаващо както дистрибутори, търговци и представители на големите търговски вериги, така и ресторантьори, шеф-готвачи, кулинари и всички малки и големи любители на колбаси и деликатеси, диетични и здравословни месни и алтернативни продукти. 

„Една от най-важните ни задачи е да свържем агрохранителната верига, която продължава да бъде разделена на производители и на преработватели. Има да се свърши много работа, но и осмисляне е необходимо, за да може българският потребител да има на трапезата си продукти, произведени от български суровини. Независимо дали идват директно от фермата и градината или са минали през цялата хранително-вкусова промишленост, която е представена изложението, те трябва да имат успех на пазара. Това ще ги направи успешни, устойчиви и развиващи се“, каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри изложението.

Той получи специален плакет за МЗХ - „30 години МЕСОМАНИЯ“, с който Асоциацията на месопреработвателите в България подчерта доброто взаимодействие и подкрепа за бранша. Г-н Вътев е кръстник на МЕСОМАНИЯ преди 30 години и за нас е голяма чест именно той да открие юбилейното издание“, каза Атанас Урджанов - председател на АМБ.

“През годините изградихме успешна традиция и превърнахме МЕСОМАНИЯ във водеща платформа за родната месна индустрия - от традиционна до иновативна, от регионална до представителна за страната ни на международните пазари. В основата ѝ стои вкусът и качеството, представяйки най-добрите български продукти, произведени от прясно месо по устойчив начин“, подчерта Атанас Урджанов. Той благодари на всички изложители за безкомпромисното качество и вкус, за това, че пазят най-добрите традиции и смело гледат напред към новите тенденции и изисквания на потребителите за пълноценно и здравословно хранене, устойчивост и етично производство.

Браншът поиска от властта още по-тясно сътрудничество и подкрепа за българската месопреработвателна индустрия с намаляване на административната тежест и облекчаване на процедурите за новия режим на финансов контрол на стоките с висок фискален риск. „Имаме добър диалог с Министерството на земеделието и храните, с ДФ „Земеделие“ и разширяване на взаимодействието с Министерството на финансите ще донесе ползи за сектора и за потребителите. Искрено вярваме, че ще бъде отчетено практическото приложение на мерките и те ще бъдат преразгледани така, че да не бъде блокирано снабдяването с основни храни при прилагане на режима на контрол спрямо всички доставки след 1 януари 2024 г.“, подчерта Атанас Урджанов – председател на АМБ.

По време на МЕСОМАНИЯ ще се проведат традиционните „Дни на българското месо“, в които организаторите от АМБ за пореден ще демонстрират своята отговорност към пълноценното хранене на подрастващите, качествените продукти и модерното производство. Съпътстващата програма на изложението включва представяне на последните новости в сектора, достиженията в иновациите и дигитализацията, а за вкусното забавление на широката публика в петъчния ден ще се погрижат Ути Бъчваров и Росен, които ще приготвят на щанда на АМБ в Зала 1 специалитети от крехко българско свинско месо -  в петък, 10.11.2023 г., от 11:00 часа.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.