1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. За какво да внимават потребителите в месеца на Великденските празници?

За какво да внимават потребителите в месеца на Великденските празници?

Основен проблем при козунаците е използването на консерванти

От особено значение е качеството на яйцата, зелената салата, агнешкото месо и козунака в месеца на Великденските празници. Българската агенция по безопасност на храните определя козунака като сладкарско изделие и разрешава слагането на изкуствени оцветители в него. Основен проблем при козунаците, които се продават в магазините, е използването на консерванти, обясниха от "Активни потребители".

Листните зеленчуци, които излизат на пазара през пролетта обикновено съдържат високи количества нитрати, припомня д-р Сергей Иванов от организацията. За да се предпази потребителят от тях е препоръчително зелените салати да се накисват във вода преди консумация. Боите за яйца трябва да имат Е номер – да са разрешени за хранителна употреба, напомни още Иванов. 

На българския пазар се предлага разнообразно агнешко месо – българско и чуждестранно, замразено и охладено. Потреблението рязко се увеличава в периода на подготовка за Великденските празници. От особено значение е потребителите да проверят срока на годност както на айцата, така и на агнешкото месо и козунаците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.