1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Задължително добавяне на витамин Д към някои хранителни продукти в Швеция

Задължително добавяне на витамин Д към някои хранителни продукти в Швеция

Искането е на Националната агенция по храните

Искането е на Националната агенция по храните. Предложенията вече са достъпни за коментари в периода на консултации, който приключва на 5 юни, пише сайта FооdNavigator.

В момента някои млечни продукти и маргаринът подлежат на такова изискване. Новите предложения ще включват обезмаслено и полу-обезмаслено мляко, лактоза, овесено мляко, олио, масло, кисело мляко и киселомлечни продукти. Ще бъдат направени промени и в количеството добавен витамин Д. Сега млякото се подсилва с между 3.85 и 5 микрограма на литър. Това количество може да се увеличи до 10 микрограма на литър. Витамин Д може да бъде усвоен по естествен път от хранителни източници като риба, миди, яйца, пиле и месо, но много шведи все още не получават достатъчни количества. Добавянето на витамин Д е един от начините за промени в хранителните навици на населението. Недостигът на витамина е сериозен проблем за страната заради ниските нива на слънчева светлина през зимните месеци. Дания също е въвела изискването за добавяне на витамин Д.

Препоръчително е деца под 2 г. и възрастни под 75 години да приемат по 10 микрограма на ден.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.