1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Законодателни промени предвиждат щандове само за български стоки в големите хипермаркети

Законодателни промени предвиждат щандове само за български стоки в големите хипермаркети

Това е една от мерките за защита на родното производство

Щандове само за български стоки да се разкрият в големите хипермаркети, предложи вчера зам.-председателят на икономическата комисия в парламента Румен Гечев. Това е една от мерките за защита на родното производство, които се дискутират при подготовката на антимонополните закони. Пакетът със законодателни изменение ще бъде внесен в Народното събрание още през февруари, пише „Монитор”.

Решение на проблемите между търговските вериги и производителите ще се търси с промени в Закона за защита на конкуренцията, уточни проф. Гечев. В момента при вицепремиера Даниела Бобева се провеждат срещи между заинтересованите страни. Най-малкото, което очакват родните доставчици, е да бъдат третирани като чуждестранните, защото сега те получават по-малка търговска отстъпка, освен това времето за плащане при тях е по-дълго, каза депутатът от Коалиция за България. Според него при чуждите доставчици често се случва веригите първо да плащат, а след това да получават стоката. Обмисля се поставянето на максимален срок, в който да се прави плащането, така че родните фирми да не бъдат в неизгодна позиция.

Обсъжда се разплащането да става в 30-дневен срок споделиха запознати с готвените промени. Ще бъдат взети мерки българските компании да не бъдат принуждавани да връщат на веригите част от нищожната си печалба обратно под формата на такси и заплащане на реклами. За отделни щандове за свежи продукти в магазините се обяви и земеделският министър Димитър Греков. По този начин родните производители ще имат шанс да пласират продукцията си, защото стока, доставена от хиляди километри, трудно ще отговори на критериите за прясна продукция. Голяма част от чуждите хипермаркети не плащат данък печалба на държавата. Затова са предвидени и засилени проверки по веригите, уточни още Румен Гечев. Чуждите инвеститори са добре дошли у нас, стига да внасят пари в  хазната, каза той.

Според него обаче българските доставчици трябва да бъдат по-добре организирани и да се създадат условия за доброволното им пазарно коопериране. Един от най-големите проблеми е, че търговските вериги трудно могат да водят разговори със стотиците доставчици на хранителни стоки. Не е тайна, че трудно се предлага необходимото количество стока. Това е основният проблем и на българския износ.

Има съмнения за картел между търговските вериги, но това трудно може да се докаже, защото липсват доказателства за този проблем, каза още Румен Гечев. Според него обаче ситуацията при хипермаркетите силно наподобява тази при банките, където условията и нивата на лихвите са почти еднакви. С 10 на сто са намалели заетите в хранителната индустрияпрез последните четири години, съобщи Славчо Петров, председател на Независимия синдикат на работниците от хранителната индустрия. Една от причините за това е свитото потребление на родни стоки. Нашите фирми не могат да се отказват от поставените им условия, защото силно зависят от търговията в хипермаркетите. Ще трябва да се разделя с 30 на сто от оборота си, ако се откажа само от една голяма търговска верига, въпреки че печалбата ми е малко над нулата, сподели собственик на предприятие от хранителната индустрия. Друг проблем на производителите ни са т.нар. „бели стоки” във веригите. Те се захващат да ги произвеждат въпреки липсата на каквито и да било приходи, защото по този начин успяват да натоварят мощностите си и разпределят разходите върху по-голям обем.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.