1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Законопроект предвижда ДКСБТ да премине към Министерството на икономиката и енергетиката

Законопроект предвижда ДКСБТ да премине към Министерството на икономиката и енергетиката

Главният аргумент е, че така ще се намали администрацията

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, която до момента е на пряко подчинение на Министерския съвет, да премине към Министерството на икономиката и енергетиката. Това предвижда проект за промени в Закона за стоковите борси и тържищата.

Главният аргумент е, че така ще се намали администрацията. В мотивите се посочва, че икономическото министерство, агенцията по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите, могат да поемат функциите на комисията. С измененията щял да бъде засилен контролът на стоковите тържища и на пазарите на производителите, отбелязва agronews.bg.

Предвидени са и промени, които са насочени към защита на потребителите от продажба на съмнителни или опасни за здравето стоки. Клиентът ще бъде в правото си да изисква от продавача документи, доказващи, че стоката е внесена законно и че са платени съответните данъци.

Припомняме ви, че от 17 години насам, откакто съществува Комисията по стоковите борси и тържищата, нееднократно е имало предложения за нейното закриване. На 12 февруари законопроектът ще бъде обсъден с широкото участие на бизнеса и държавната администрация, съобщиха от търговско-промишлената палата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.