1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Зам.-министър Светлана Боянова откри първия магазин по наредбата за директни продажби в София

Зам.-министър Светлана Боянова откри първия магазин по наредбата за директни продажби в София

70% от средствата от Националната програма по пчеларство 2011-2013 г. са вече усвоени

Заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова откри магазин, направен по Наредбата за директни продажби в столицата. Магазинът е първият в София, в който ще се продават пчелни продукти на пчеларската фирма „Амброзия”.

Наредбата дава възможност на земеделските производители да продават продукцията си директно на крайните потребители. В новооткритият магазин потребителите ще могат да купуват различни видове пчелен мед и пчелни продукти без съдържание на механични примеси или причинители на заболявания. На откриването производителят на пчелен мед и собственик на магазина Стефан Стефанов изрази недоволството си от ограничението по закон пчеларите да могат да предлагат директно 40% от продукцията си, но не повече от 2 тона годишно. В отговор зам.-министър Боянова уточни, че това ограничение е изискано от Европейската комисия, а последващото изменение на тези условия подлежи на съгласуване и одобрение от Общността.

Боянова обяви, че 70% от средствата от Националната програма по пчеларство 2011-2013  г. са вече усвоени. „До момента само 23 производители са се възползвали от правото си на директни продажби по Наредбата”, подчерта заместник-директорът на Българската агенция за безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева. От тях 18 произвеждат пчелен мед, четирима са производители на кокоши яйца и един на сурово мляко. По Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. са одобрени 453 проекта на обща стойност над 20 млн. лева на пчелари, кандидатствали по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.