1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Започна първото раздаване на храни по програма „Благотворителност”

Започна първото раздаване на храни по програма „Благотворителност”

Отпуснатият бюджет на България по програмата е в размер на 11 042 840 евро

От днес, 11 юли, до 29 юли 2011 ще се осъществи първият транш за предоставяне на хранителни продукти по европейската програма „Благотворителност”, която се прилага от Разплащателната агенция. Отпуснатият бюджет на България по програмата е в размер на 11 042 840 евро.

Програмата и през тази година се изпълнява в партньорство с Българския червен кръст (БЧК). За целта са разкрити 334 временни пункта на БЧК в цялата страна, където доброволци ще раздават помощи на хората, които имат право на тях.

Раздаването на продуктите и сега ще бъде на три транша. Вторият транш ще се състои от 15 август до 2 септември, а третият – от 1 до 22 ноември. Лицата, които ще бъдат подпомогнати, са определени предварително от Агенция за социално подпомагане. Това са хората, които са получили енергийни помощи през отоплителния сезон 2010-2011. В случай, че някой е пропуснал да вземе полагащите му се продукти, може да ги получи при следващото раздаване.

Разплащателната агенция тази година разпределя седем вида хранителни продукти. Това са брашно тип 500, ориз, спагети, обикновени вафли, пшеничен грис, постни лозови сарми и царевично нишесте. Продуктите се осигуряват чрез бартер срещу зърно от интервенционните складове на Словакия и България. Предстои да се сключи договор за доставка на брашно тип 500, което ще се раздава на хората в неравностойно положение по време на втория и трети транш на програмата.

Предвид големият интерес към европейската програма, предстои да се обнародват промените в наредбата за благотворителност, чрез които ще се разшири обхвата на подпомаганите. Очаква се при втория транш от програмата да се възползват както майките и осиновителките, които получават помощи за отглеждане на дете до 1-годишна възраст, така и семейства, които отглеждат деца с увреждания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.