1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Започват проверки на храната в училища и детски градини

Започват проверки на храната в училища и детски градини

Ще се инпектират и хигиенните условия в кухните

Прокуратурата е разпоредила проверка във всички детски кухни в страната, включително и частните. Това съобщи по време на  пресконференция в Министерството на здравеопазването д-р Тенчо Тенев, главен държавен здравен инспектор на Република България.

Проверката най-вероятно е след подаден сигнал. Проверява се дали са спазени изискванията за устройството и дейността на детските кухни, дали са регистрирани по Закона за храните, безопасни ли са, дали храната се приготвя по определения начин, дали се оставят проби от храната.

До 17 септември РИОКОЗ ще проверява дали се спазват разпоредбите на Наредба 26 относно изискванията към устройството и дейността на детските кухни,както и здравните изисквания към тях. До 20 септември се очакват резултатите от проверка в детските градини и ясли, която се провежда съвместно с органите на държавния ветеринарен контрол по отношение на постъпващите храни от животински и неживотински произход. Обект на проверката са документите за произход, етикетирането, срокът на трайност, условията за съхранението. През октомври е планирана проверка в ученическите столове за спазването на разпоредбите на Наредба 37 за здравословното хранене на учениците.

Д-р Маша Гавраилова, началник отдел "Опазване на общественото здраве" в Дирекция "Обществено здраве" към Министерството на здравеопазването, коментира, че все още има какво да се желае по отношение на здравословното хранене в детските кухни, като на-много има нужда от риба, млечни и зърнени продукти.

Наблюдава се увеличение на консумацията на плодове и зеленчуци, отбеляза д-р Гавраилова. Тя добави, че има отделни общини, които са назначили диетолози към съответните кухни и столове, като там се отчитат добри резултати по отношение на здравословното хранене.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.