1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Заради новите изисквания храната в училищните столове е поскъпнала с 30%

Заради новите изисквания храната в училищните столове е поскъпнала с 30%

Обещанията на експертите поскъпването да е в рамките на 10 на сто не се оправдаха

С около 30 процента е поскъпнала цената на храната в детските градини и училищните столове след влизането в сила на новата наредба на земеделското министерство за здравословно хранене. Обещанията на експертите поскъпването да е в рамките на 10 на сто не се оправдаха.

Обядът в стола на 119-то училище от началото на тази учебна година се приготвя само с продукти по утвърден стандарт. По-високото качество си има цена. Преди порцията струвала 2,20 лева сега е 3 лева, каза съдържателят на стола Иван Даньовски, предаде Би Ти Ви.

По-високата цена не е отказала родителите да купуват купони за обяд в училище. „Моето наблюдение е, че за тези този един месец броят на децата, които се хранят в стола е същият. Дали това е здравословно и полезно ще се разбере след много години. Забраната да се продават чипс, газирани напитки и мазни тестени изделия в училище е открило бизнес ниша за заведения, които се откриват извън двора на училището”, каза Диян Стаматов, директор на училището.

От началото на учебната година в детските градини и училищата е имало 1150 проверки, а две детски градини са били затворени, защото не спазват новите изисквания за произход на храните. Останалите учебни заведения предлагат първо, второ и трето с продукти с истинско месо, мляко и хляб.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.