1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Засилен контрол на храните по граничните пунктове и във вътрешността на страната

Засилен контрол на храните по граничните пунктове и във вътрешността на страната

Това разпореди земеделският министър Мирослав Найденов

Контролът по граничните пунктове и вътрешността на страната да бъде затегнат. Това разпореди земеделският министър Мирослав Найденов заради зачестилия нелегален внос на некачествени хранителни продукти от страни включително и от Европейския съюз.

Конкретен повод за мярката са заловените вчера, 10 юли, два микробуса с месо и млечни продукти с видимо изтекъл срок на годност от Гърция на граничен пункт Капитан Петко войвода. Задържането на стоката е станало по сигнал, уточни министърът и допълни, че заради влошеното финансово състояние на южната ни съседка такива опити могат да зачестят.

Регионалните служби на Националната агенция по безопасност на храните ще засилят контрола по граничните пунктове, а полицейските дирекции ще оказват съдействие на инспекторите във вътрешността на страната.

Найденов припомни на зеленчукопроизводителите, че днес, 11 юли, изтича последният срок за подаване на формуляри за обезщетения от Европейската комисия. Един месец ще отнеме обработката в министерството, а след това те ще бъдат изпратени в Европа.

Министърът бе категоричен, че зеленчукопроизводителите няма да бъдат ощетени, тъй като компенсациите за нереализирана продукция са малко над реалните изкупни цени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.