1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Зеленчукопроизводителите ще бъдат компенсирани 100% за загубите си от епидемията е-коли

Зеленчукопроизводителите ще бъдат компенсирани 100% за загубите си от епидемията е-коли

Заявленията ще се разглеждат в Брюксел всяка седмица и компенсации ще се изплащат от 22 юли до 15 октомври

„Българските зеленчуци са безопасни и могат да бъдат консумирани спокойно на нашата трапеза”, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Хасково, след като символично наряза шопска салата, за да почерпи представителите на медиите с натурални български домати, краставици, чушки и лук. „Много се спекулираше около заплахата от зараза по краставиците с  Ешерихия коли. Опасни зеленчуци в страната ни няма”, увери министърът, след като пръв опита от направената от него салата.

Българските зеленчукопроизводители ще бъдат компенсирани на 100% за загубите си от истерията покрай епидемията е-коли, но само ако са документални доказани, съобщи министърът на среща със земеделски производители. За съжаление вчера Съветът за управление към Европейската комисия не постигна консенсус относно изплащането на компенсации за зеленчукопроизводителите. Въпреки това се очаква Съветът на комисарите на Европейската комисия да се възползва от правото си еднолично да вземе решение за компенсирани в размер на 210 млн. евро за периода от 26 май до 30 юни, каза министър Найденов. Това решение вероятно ще бъде обявено на 22 юни в официалния вестник на ЕК и веднага след това производителите ще могат да подават заявления за компенсиране по образец в общинските служби на МЗХ. Заявленията ще се разглеждат в Брюксел всяка седмица и компенсации ще се изплащат от 22 юли до 15 октомври.  

Министър Найденов посочи следните цени, по които ще се компенсират производителите: краставици – 24 евроцента или около 47 ст. кг домати - 33,2 евроцента или около 66 ст. за кг, салата – 38,9 евроцента или около 78 ст. , пипер – 44,5 евроцента или  около 90 ст., тиквички – 29,7 евроцента или около 60 ст. Тези цени ще се дават при изцяло пропаднала и унищожена стока. В случай, че зеленчуците не са прибрани от полето и унищожени, компенсацията ще е 90% от тази сума. Министърът предупреди да не се правят опити за измами и надписване на продукция, тъй като тези средства подлежат на одит от ЕС и санкциите ще се големи.

Министърът призова земеделците да се обединяват в сдружения, тъй като този път в Брюксел едва се е преборил исканията за компенсации да не се заявяват от сдружения, а директно от производителите. Следващият път ЕК може да не е благосклонна, предупреди той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.