1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Зеленчуците, внос от Турция, масово са пълни с пестициди

Зеленчуците, внос от Турция, масово са пълни с пестициди

Лабораторният анализ е изготвен на базата на гранични проби

Зеленчуците, внос от Турция, масово са натъпкани с пестициди. Това показва анализ на Дирекцията "Лабораторни дейности" на агенцията по храните за периода 2010 – 2013 г. Според данните завишено ниво на остатъци от пестициди е открито в чушки, домати и тиквички от Турция, в зеленчуци от Йордания и чай от Китай. Над 10 са завишените опасни субстанции при чушките. В българските марули пък е установено наличие на 5 пестицидни остатъка.

Сред проблемните продукти са и бебешки зеленчукови пюрета, в които е открит хлорпрофан. В детски храни на зърнена основа пък е отчетено наднормено количество от пестицида пиримифосметил. В някои ягоди, праскови, краставици, моркови, ябълки и домати родно производство също са открити вредни субстанции. Според анализа през 2013 г. не са открити храни от животински произход, в които да има опасни остатъци.

От агенцията по безопасност на храните обясниха пред „Новинар”, че лабораторният анализ е изготвен на базата на гранични проби, както и от продукти, пуснати в търговската мрежа. Експертите увериха, че опасните стоки се унищожават.

Според токсиколози пестицидите са опасни не в момента на приемането им, а в бъдещ период, тъй като могат да доведат до развитие на деменция, образуване на тумори и да затруднят забременяването.

„Завишеното количество от пестициди се дължи на неспазването на карантинния срок”, обясниха експерти. „Когато доматите например се напръскат с препарат против вредители, трябва да мине определено време, преди те да се пуснат за консумация. Неспазването на този период води до наднорменото ниво на пестицидни остатъци”, уточниха експертите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.