Това предлага заместник-министърът по туризма Бранимир Ботев
Една от звездите в категорията на хотели, които предлагат на гостите си екопродукти, да бъде зелена. Това предлага заместник-министърът по туризма Бранимир Ботев, а браншовите организации в туризма приели предложението. Това съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката след тричасова среща на Ботев с бранша по проблемите в сектора.
"Ние трябва да направим така, че чистите български продукти: зеленчуци, плодове, хляб от лимец, сирене, истинско кисело мляко, вино да присъстват на колкото се може повече места. Само така ще подпомогнем обикновения български стопанин и малък фермер да продава екологично чистата си продукция от собствената си градина и ще направим достояние на туристите истинските ни продукти и българската домашна кухня", мотивирал предложението си Ботев, цитиран от пресцентъра на министерството.
По време на срещата са набелязани още четири мерки, които според участниците в нея, трябва да се вземат в момента. Едната от тях предвижда експерти от бранша да участват в тръжните комисии, които разглеждат офертите на кандидатите в обществени поръчки.
Друго решение, което е било взето, е да се създаде център за анализи и планиране в туризма на основата на публично-частно партньорство между индустрията и министерството. Ботев поел ангажимент да представи този проект пред Драгомир Стойнев и да се потърси правна форма за създаването му. Идеята засега е браншът да финансира дейността на центъра.
На срещата е договорено спешно да се пише нова стратегия за развитието на туризма за периода 2014 - 2030 г. До 25 август браншовиците ще дават предложенията си за това какво да залегне в поредната стратегия за сектора.
Ботев е коментирал още, че ще настоява в бюджета за следващата година да се отделят повече пари за национална туристическа реклама от сегашните 8 млн. лв.