1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Зелени звезди за хотели, които предлагат екопродукти на гостите си

Зелени звезди за хотели, които предлагат екопродукти на гостите си

Това предлага заместник-министърът по туризма Бранимир Ботев

Една от звездите в категорията на хотели, които предлагат на гостите си екопродукти, да бъде зелена. Това предлага заместник-министърът по туризма Бранимир Ботев, а браншовите организации в туризма приели предложението. Това съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката след тричасова среща на Ботев с бранша по проблемите в сектора.

"Ние трябва да направим така, че чистите български продукти: зеленчуци, плодове, хляб от лимец, сирене, истинско кисело мляко, вино да присъстват на колкото се може повече места. Само така ще подпомогнем обикновения български стопанин и малък фермер да продава екологично чистата си продукция от собствената си градина и ще направим достояние на туристите истинските ни продукти и българската домашна кухня", мотивирал предложението си Ботев, цитиран от пресцентъра на министерството.

По време на срещата са набелязани още четири мерки, които според участниците в нея, трябва да се вземат в момента. Едната от тях предвижда експерти от бранша да участват в тръжните комисии, които разглеждат офертите на кандидатите в обществени поръчки. 

Друго решение, което е било взето, е да се създаде център за анализи и планиране в туризма на основата на публично-частно партньорство между индустрията и министерството. Ботев поел ангажимент да представи този проект пред Драгомир Стойнев и да се потърси правна форма за създаването му. Идеята засега е браншът да финансира дейността на центъра.

На срещата е договорено спешно да се пише нова стратегия за развитието на туризма за периода 2014 - 2030 г. До 25 август браншовиците ще дават предложенията си за това какво да залегне в поредната стратегия за сектора.

Ботев е коментирал още, че ще настоява в бюджета за следващата година да се отделят повече пари за национална туристическа реклама от сегашните 8 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.