1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Земеделието – последна грижа

Земеделието – последна грижа

Прословутата продоволствена сигурност затъна ли между споровете за Росенец и Буджака?

Земеделието е последна грижа за служебното правителство. Никак не е пресилено казано. Него, смятат големите експерти, Ковид не го лови, сушата – също, а климатичните промени, смятат те, вероятно ще заобиколят страната ни. За всичко това има железни аргументи. Орязани пари за възстановяване на поливното земеделие, нито стотинка в проекта за актуализация на държавния бюджет. Финансовите средства за Де минимис и всякакви държавни помощи били изхарчени предизборно от предишното ръководство. Земеделският министър по време на първото четене за актуализация на държавния бюджет дума не обели. От кумова срама, както се казва, да защити отрасъла. И тъй като си живеем в безкрайни предизборни времена, в отворената политическа ниша влезе председателят на земеделската комисия към НС. Срещи с различни браншове, обещания, предложения – между другото свестни. Но явно неизпълними. Долнопробното театро НС ще се закрие, предстои поправителен за суверена. Така че, спряга се поговорката – кажи му аго, да му е драго. Какво следва от това?

Служебният кабинет изпраща светкавично Плана за възстановяване и устойчиво развитие в ЕК. В бюджета нямало пари да се подпомогнат животновъдите? Не, господа, ще бъдете подпомогнати – ама по друг начин, успокоява министърът. И добавя: Еврокомисарят Войчеховски споменал, че се мисли как европейският животновъд да се компенсира за сушата. И как можело да се разблокира държавният зърнен резерв, за да се осигурят по-евтини фуражи. Засега - я камилата, я камиларят. Поскъпване на тока, водата, фуражите. Млечните фермери вървят към нова криза. Ние, потребителите, също ще платим за това. Подготвя се почвата за поскъпване на хляба. Естествено, няма как иначе. Цените на хранителните продукти си хвърчат нагоре, отчита се спад в производството на основни плодове и зеленчуци. Пенсиите ще ги вдигнат, но инфлацията, твърдят експерти, вече настъпва и няма да е краткотрайно нейното присъствие.

Ето дойде време сериозно да се дебатира за продоволствената сигурност на страната ни. И още по- страшно – изтича времето за изготвяне на Националния стратегически план. До 1 януари времето е твърде малко. Стресиращо е, че кресливите политически свади изместват професионалния глас. Тежките проблеми на днешния ден явно не носят точки в борбата за електорат. Някои факири със сигурност имат готовност да извадят от ръкава си скандал. Май нещо са във фазата на творческа немощ. Или си пазят патроните за дните непосредствено преди изборния ден. Че сме малко късопаметни. Какво, апропо, стана с твърденията на г-н Илчовски? Уличният език на някои народни представители подтиква към цитата на техния призив: Хайде, стига сте си мерили Буджаците!

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.