1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 11 земеделски производители са длъжници на НАП – София

11 земеделски производители са длъжници на НАП – София

На земеделските производители са възложени ревизии


11 земеделски производители от София са се опитали да избегнат регистрация по ЗДДС и да платят дължимия данък, съобщиха от териториалната дирекция на Националната агенция по приходите в София. Ревизорите от столичната НАП са установили, че те дължат на бюджета повече от 370 хил.лв. ДДС.

Извършена е проверка на физически лица, декларирали доходи от земеделска продукция в периода от 2005 г до 2008 г. За лицата е имало данни, че подлежат на задължителна регистрация по ДДС, но не са я направили. Инспекторите установили, че 11 производители на плодове, зеленчуци, мед, яйца и др. са формирали през различни години от проверявания период облагаем оборот от 100 до 250 хил. лв.

Получените приходи са значително над прага за задължителна регистрация по ЗДДС (50-75 хил. лв.) и лицата е следвало да се регистрират, посочват данъчните инспектори. За 6 от тях задължението е възникнало само за минали години. За другите 5 е установено, че и към момента на проверката са налице обстоятелства за регистрация по ЗДДС и на лицата е връчен Акт за регистрация.

На земеделските производители са били възложени ревизии, които да установят размера на дължимото, но неначислено и невнесено ДДС. / Днес+

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.