1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 12 арестувани при фермерски протести във Варшава

12 арестувани при фермерски протести във Варшава

Участниците носеха плакати с лозунги, сред които "Искам да бъда фермер, а не роб на Брюксел"

Най-малко 12 души бяха арестувани в полската столица Варшава при нов голям фермерски протест. По данни на полицията няколко протестиращи са се опитали да преминат през бариерите пред парламента и да нахлуят в сградата. При сблъсъка с органите на реда няколко полицаи са били ранени. 
 
По време на демонстрацията недоволните фермери хвърляха павета и фойерверки към полицията, а служителите на реда отвърнаха със сълзотворен газ. Те отцепиха сградата на парламента и наредиха на тълпата да се разпръсне. Пред парламента се бяха събрали няколко хиляди стопани, като този път към тях се присъединиха не само ловци и пчелари, но и привърженици на десния политически спектър. Демонстрантите използваха клаксони, сирени и фойерверки, за да обявят, че не са съгласни с политиката на правителството по отношение на селското стопанство.
 
Участниците носеха плакати с лозунги, сред които "Искам да бъда фермер, а не роб на Брюксел" и "По дяволите с предателите от полското село". На демонстрацията в центъра на Варшава не бяха допуснати трактори и селскостопански машини. Полицията спря повече от сто земеделски производители в покрайнините на града.
От седмици полските фермери протестират срещу Зелената сделка на Европейския съюз и срещу вноса на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. Те искат да попречат на по-евтиното украинско зърно да достигне до вътрешния пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.