1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 120 млн. евро компенсации за австрийските фермери

120 млн. евро компенсации за австрийските фермери

Основната цел на правителството е да гарантира продоволствието в страната

За да подкрепи фермерите във връзка с високите цени на електроенергията, австрийското правителство през следващата година ще задели 120 милиона евро, които ще бъдат разпределени като компенсации. Изплащането на целевата помощ ще стане на два етапа – през първото тримесечие и след това през второто полугодие.
 
Основната цел на правителството е да гарантира продоволствието в страната, а от компенсациите ще се възползват всички селскостопански производители. На първия етап всяка ферма ще получи по 100 евро, независимо от обработваната площ или отглежданите животни. Освен това – в зависимост от размера на стопанството – то ще получава определена сума, която да намали сметките за ток с 10 цента на киловатчас. 
 
Сумите през второто полугодие ще се дават според потреблението на електричество в енергоинтензивни сектори като задвижвано с ток напояване, проветряване, охлаждане или сушене на продукция, оранжерийно отглеждане на плодове и зеленчуци, аквакултури и други. 
 
От земеделското министерство са изчислили, че едно средно голямо стопанство с 40 хектара земя и годишно потребление от 2400 киловатчаса би получило 248 евро помощ от държавата. Животновъдна ферма с директни продажби, 12 млечни крави, инсталация за сушене на сено, 12 хектара зелена площ и потребление от 50 хиляди киловатчаса ще получи 4400 евро.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.