1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 20 извънпарламентарни политически сили обсъдиха възможностите за консолидацията в център-дясно

20 извънпарламентарни политически сили обсъдиха възможностите за консолидацията в център-дясно

За открит диалог и дългосрочно партньорство призоваха партиите от демократичното пространство

Дискусия, организирана от ПП „Обединени земеделци” и с подкрепата на Фондация „Конрад Аденауер”, днес (18 юли 2013 г.) събра лидери и представители на над 20 извънпарламентарно представени политически партии и сдружения, които коментираха възможностите за консолидация в център-дясното пространство, основана на общи цели и приоритети и посредством открит диалог с  гражданското общество.

Сред присъстващите на срещата бяха председатели и представители на БСДП, РДП, СДС, Движение „Гергьовден”, Народна партия свобода и достойнство, ПП „Зелените”, „Синьо единство”, БЗНС, ССД, НДСВ, БНД, „Български демократичен форум”, Съюз „Радикали”, Движение „Модерна България”, Сдружение „Демократично действие” и др. 

За обединение около общи политики призова председателят на ПП „Обединени земеделци” – Петя Ставрева. „Тази дискусия е продължение на усилията ни да провокираме открит разговор за стъпките, целите и приоритетите на така необходимата консолидация в десния спектър. Целта на този форум не е да представи нови политически проекти, а да започнем диалог, който гради мостове, а не чертае разделителни линии”. Според нея „механично събиране на партии и лидери не е работеща алтернатива”. Ставрева е категорична, че „днес голямото предизвикателство пред политическите формации, позиционирани в център-дясно, е да предложат успешни решения за ускорено развитие на България”.

„За диалог без задкулисие” призова участниците във форума Анастасия Мозер – почетен председател на ПП „Обединени земеделци”. Според нея „дългосрочното партньорство, на което трябва да заложи десницата, изисква доверие и морал в политиката”. Анастасия Мозер призова демократичните сили да работят за законодателни промени, които да подобрят представителността на гражданското общество и акцентира върху въвеждането на мажоритарен елемент в изборния процес.

Доц. д-р Антоний Гълъбов коментира ситуацията в парламента като „опит за диктатура на малцинството”. По думите му „българското общество се намира в дълбока фрагментация и изкривяване на политическото представителство”. Във връзка с гражданските протести Гълъбов каза, че „единствената тънка пресечна точка в недоволството на  хората от улицата, е оставката на кабинета „Орешарски”. 

„Съществува опасност на несериозни и популистки сили да се опитат да извлекат полза от протестите. На такава тенденция може да се противопостави само една консолидирана и профилирана автентична десница. Приоритет за нас е обединението на десните сили в България”, се казва в приветствие към форума на д-р Марко Арнд – ръководител на фондация „Конрад Аденауер” – България.

Участниците начертаха целите и приоритетите на консолидацията в демократичния спектър. Бяха дискутирани още необходимите промени в изборното законодателство, както и диалогът между партиите и гражданското общество.

Дискусията се състоя в деня, в който отбелязваме 176 години от рождението на Васил Левски. По този повод председателят на ПП „Обединени земеделци” Петя Ставрева припомни думите на Апостола на свободата - „Дела трябват, а не думи” и добави: „днес България се нуждае от държавници, а не от популисти”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.