1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 235 млн. евро на зърнопроизводителите в Полша и България

235 млн. евро на зърнопроизводителите в Полша и България

Животновъдите също ще могат да се възползват от помощта

Полша и България получиха от Брюксел зелена светлина за изплащането на държавна помощ на своите зърнопроизводители в общ размер от 235 милиона евро. Подкрепата се дава, за да смекчи последствията от войната в Украйна.
 
Най-важното за Варшава е да компенсира своите производители за щетите, нанесени от засиления внос на зърно от Украйна и последващото от него свръхпредлагане на вътрешния пазар. От Европейската комисия изтъкват, че мярката има за цел да покрие нуждите от капитал на производителите на пшеница и царевица, които са най-силно засегнати от украинските доставки.
Максималната сума, която един полски стопанин може да получи, е 250 хиляди евро, а помощта може да бъде изплатена до края на годината.
 
Същите условия важат и за България, която получи възможността да даде на фермерите 109 милиона евро. С мярката ще бъдат подкрепени малки и средни стопанства от първичното производство на зърно, както и на плодове, зеленчуци, ориз и гъби. Животновъдите също ще могат да се възползват от помощта.
Освен това българските, полските и румънските фермери ще получат общо 56,3 милиона евро от новосъздаденият кризисен резерв в рамките на Общата селскостопанска политика. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.