1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 29 земеделски производители от Видинско са финансирани по мярка 214 „Агроекологични плащания”

29 земеделски производители от Видинско са финансирани по мярка 214 „Агроекологични плащания”

Повишаването на интереса към мярката се дължи на улеснената процедура за кандидатстване

29 земеделски производители от Видинско са кандидатствали и вече са си получили парите по мярка 214 „Агроекологични плащания”, стана ясно по време на среща-дискусия със земеделците производители от региона. Срещата е част от мащабна информационна кампания по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Чрез плащанията по мярка 214 стопаните ще могат да увеличат плащанията си на площ. Повишаването на интереса към мярката се дължи на  улеснената процедура за кандидатстване.

Експертите от МЗХ запознаха земеделските производители с мярка 213 „Плащания по Натура 2000 за земеделски земи”, която ще се прилага за първи път у нас. От 30 до 150 евро на хектар могат да получат земеделските стопани, които ще подадат заявление за кандидатстване по мярката. Всички животновъди могат да се възползват от тези плащания стига земите им да попадат в екологичната мрежата Натура 2000 и по този начин те могат да  получат допълнително средства към директните плащания. Информация  дали тези площи попадат в ограничителните зони земеделските производители могат да получат в областните или общинските служби по “Земеделие”. Кандидатстването по тази мярка ще става като част от общото заявление за директни плащания на площ и срокът за подаването на заявления е от 1 март до 15 май, обясниха експертите.

На срещата бе представена и информация по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства",  по която предстои да бъде отворен период на прием за проекти в частта за гарантираните бюджети, в периода от 14 март до 1 април 2011 г, както и от 04.07.-15.07.2011 г. По нея могат да кандидатстват земеделски производители, за инвестиции в обхвата на гарантираните бюджети,  които искат да достигнат съответните стандарти. За фермерите от ІІ и ІІІ категория периодът на дерогация изтича в края на 2011 година. Те имат възможност да кандидатстват по мярката, като могат да получат и държавна помощ  под формата на увеличение на размера на субсидията.  Птицефермите и свинефермите, също трябва да постигнат стандартите на Общността за хуманно отношение към животните, като за птицевъдите е предвидена държавна помощ под формата на увеличение на размера на субсидията. Увеличението с държавна помощ е между 5 и 25 % в зависимост от кандидата и местоположението на земеделското стопанство.

Във Видинско са подадени 156 заявления по мярка 112 „Създаване на стопанства за младите фермери”, а по мярка 141 ”Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” са 136, съобщи Емил Балкански от областната Служба за съвети в земеделието.

Предстои с мерките от Програмата да бъдат запознати земеделските производители във Враца, а следващата седмица и в Хасково, Кърджали и Смолян.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.