1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 61 млн. лв. за национални доплащания за животновъдите

61 млн. лв. за национални доплащания за животновъдите

Още 45 млн. лв. държавни помощи за животновъдите по различни програми в ДФЗ

Освен гарантираните в бюджета 61 млн. лв. за национални доплащания за животновъдите в България, фермерите могат да използват и други 45 млн. за държавни помощи по различни програми на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ). Така общата сума за животновъдите става 106 млн. лв. за 2009 г., обясни зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова.

"В план-сметката на ДФЗ има 60 млн. лв. за субсидии, които се предоставят като държавни помощи. В тези 60 млн. лв. влизат средствата за програма “Родопи”, която обикновено е за животновъдството, други програми, касаещи инвестиции в животновъдството, има и капиталови субсидии за самите проекти по програмите. Това не е никак малко и общо взето може да се говори за общо около 45 млн. лв. (с капиталовите субсидии) по параграфа държавни помощи, които са регулярни – за генофонд, за развъдни асоциации, мляко и други", уточни зам.-министърът.

При преизпълнение на бюджета за 2009 г. са предвидени и още 58 млн. лв. за национални доплащания за животновъдите, което заедно с 61-те млн. лв. прави максималният ресурс (119 млн. лв.), който България може да направим като национални доплащания в животновъдството съгласно договора ни за присъединяване към Европейския съюз, обясни Бъчварова.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.