1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. АБЗ коментира концепцията за новия Закон за превенция от природни бедствия

АБЗ коментира концепцията за новия Закон за превенция от природни бедствия

Големите земеделски производители не застраховат земеделските култури

АБЗ оценява концепцията за новия Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието като обществено несправедлива.  В позиция на Асоциацията на българските застрахователи  се посочва, че основен недостатък на Концепцията е, че на държавно предприятие са вменени дейности с характеристиките на застрахователна дейност, пише dir.bg.

Според концепцията, подготвена от земеделското министерство и публикувана за обществено обсъждане, се предвижда преобразуването на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" в държавно предприятие. Новото предприятие ще се издържа със средствата, които в момента държавата отделя за борба с градушките и за обезщетения на пропаднали площи, задължителни вноски от земеделски производители и вноски на застрахователните компании.

Моделът за управление на риска от неблагоприятни климатични събития в земеделието, предложен в Концепцията, не се прилага в развитите европейски държави, пишат от АБЗ. Единствено в ограничен брой държави от бившия социалистически блок (България, Молдова, Сърбия, Румъния, Русия, Македония, Словения) защитата от неблагоприятни климатични събития в земеделието, в частност градушки, продължава да се финансира от държавата, се посочва в позицията на организацията.

Опитът показва, че големите земеделски производители не застраховат земеделските култури, заради малката вероятност цялата площ да бъде увредена от природни бедствия и съответно да претърпят големи загуби. На практика се получава така, че от една страна застрахователите биха финансирали загубите на големи земеделски производители, които принципно не сключват застраховки, а друга страна - източник на финансиране биха били застраховани лица, които не са предмет и не са облагодетелствани от Концепцията, посочват от АБЗ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.