1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрната комисия в ЕП обсъжда „От фермата до трапезата“

Аграрната комисия в ЕП обсъжда „От фермата до трапезата“

От Копа и Коджека изтъкват, че стратегията налага сериозни ограничения на стопаните

В четвъртък и петък евродепутатите от Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент ще обсъждат стратегията „От фермата до трапезата“. Внесени са близо 2300 предложения за промени в текста, които предстои да бъдат дискутирани.

Редица промени целят да се направи обстойна оценка за последствията от стратегията, преди идеите за намаляване на препаратите за растителна защита и на торовете да станат част от бъдещ закон. Други народни представители настояват намаляването на химикалите да се определя не на европейски, а на национално ниво.

Има и предложения, които излизат извън тесните цели за опазване на климата и околната среда, залегнали в стратегията. От групата на Зелените искат да ограничат броя животни на площ, както и окончателното изваждане от употреба на всички опасни препарати, като крайният срок да е 2035 година.

В същото време 27 различни фермерски организации предупреждават, че гласуването в Аграрната комисия може да тръгне в погрешната посока. От Копа и Коджека изтъкват, че стратегията налага сериозни ограничения на стопаните, а сега има опасност новите норми да бъдат затегнати още повече, ако се гласуват някои от исканията, които са далеч от селскостопанската реалност, критикуват от организацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.