1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрните министри ще обсъдят продоволствената сигурност

Аграрните министри ще обсъдят продоволствената сигурност

В съобщението за предстоящата среща германският министър на селското стопанство Джем Йоздемир изтъква, че започнатата от Владимир Путин война застрашава прехраната на хората по целия свят

В петък аграрните министри от Г-7 се събират на извънредна среща. Те ще обсъдят ситуацията в Украйна и продоволствената сигурност. Срещата ще се ръководи от германският министър Джем Йоздемир - Федералната република в момента председателства организацията на седемте най-силни икономики в света.
 
Основната тема на дискусиите ще бъде осигуряването на продоволствието на фона на руското нашествие в Украйна и спирането на украинския експорт на зърно и други основни селскостопански суровини. Министрите, към които ще се присъедини и украинският им колега, ще обсъдят как да се стабилизират пазарите не само за храните, но и за производствените материали, най-вече изкуствените торове, чиято цена расте успоредно с поскъпването на природния газ.
 
В съобщението за предстоящата среща германският министър на селското стопанство Джем Йоздемир изтъква, че започнатата от Владимир Путин война застрашава прехраната на хората по целия свят. Европейският съюз може и да не изпита затруднения, но това не се отнася за много държави по света, където трябва да се очакват недостиг и прекъснати вериги на доставките, особено там, където и сега населението гладува.
 
В Г-7 членуват Съединените щати, Канада, Япония, Германия, Франция, Италия и Великобритания. За участие в срещата са поканени и представители на Европейската комисия, ФАО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.