1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрният министър - на лов

Аграрният министър - на лов

Остреля 10 пъдпъдъка

Снимка Булфото

Земеделският министър Мирослав Найденов остреля 10 пъдпъдъка в ловно стопанство „Балчик", село Батово. Министърът, който е стар ловджия и член на ловната дружинка в село Челопек, Врачанско, пожела успешен ловен сезон на всичките около 130 хил. ловци в страната.

Заедно със заместник-председателят на комисията по земеделие и гори в парламента Емил Димитров коментираха и промени в Закона за лова, които да отговорят на очакванията на ловците. Министър Найденов припомни, че със заповед на новия председател на Държавната агенция по горите Георги Костов са спрени процедурите за концесии на ловните стопанства, които се откриха в края на мандата на предишното правителство. „Всички сключени договори за концесии в последния момент ще бъдат проверени", каза още министърът, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Над 100 хиляди са регистрираните по закон български ловци. Повечето от тях многократно са изразявали притесненията си от промените в Закон за лова и опазването на дивеча. Дори като абсурдно се определя изискването ловно-рибарско сдружение да се регистрира, само ако стопанисва 22 000 ха ловна площ. Ловците не приемат и заложеното нормативно ограничение от 70 ха ловна площ за всеки от тях.

Днес може да се стреля по пъдпъдъци, гургулици, гугутки, гривеци, горски бекаси и обикновени бекасини. За пъдпъдъка и гургулицата сезонът продължава до 30 ноември.

За гугутката - до 31 декември, за гривяка - до втората неделя на февруари, за горския бекас и обикновената бекасина - до последния ден на февруари.

Дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, а за всички останали видове - до 10 броя./news.bg

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.