1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрният министър се срещна с браншовите организации на рибарите

Аграрният министър се срещна с браншовите организации на рибарите

МЗХ е за провеждането на по-добър и регулярен диалог с всички браншови организации

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов представи на браншовите организации от сектор „Рибарство” новият изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури проф. Йордан Стайков, съобщиха от пресслужбата на МЗХ.

«Тази срещата е част от поетия ангажимент на ръководството на Министерство на земеделието и храните за провеждането на един по-добър и регулярен диалог с представителите на всички браншови организации», заяви министър Найденов. Той посочи, че «МЗХ ще води проактивна политика, за да можем максимално добре да бъдат използвани възможностите, които ни предоставя Общата селскостопанска политика и фонда за развитие на сектор «Рибарство».

Д-р Найденов се ангажира още, че по време на предстоящите заседания на министрите на земеделието в Брюксел  ще защитава не само позицията на българското правителство, но и позициите на браншовите организации.

На срещата бяха дискутирани въпроси във връзка с наложителни законодателни промени в Закона за рибарството и аквакултурите, както и в Закона за браншовите организации в земеделието. От браншовите асоциации настояват да бъдат извършени корекции в някои от Наредбите по Оперативната Програма за развитие на сектор «Рибарство 2007-2013 г.». Те запознаха още министър Найденов и с нерешения въпрос относно статута на рибарското пристанище в Созопол, както и проблемите във връзка с регистрацията на останалите рибарски пристанища. Обсъдени бяха и възможностите за създаване на гаранционен фонд, с подкрепа на световна банкова институция, както и възможности за получаване на държавни помощи в сектор «Рибарство» от 2010г.

Министър Найденов и зам.-министър Цветан Димитров заявиха, че ще съдействат за бързото решаване на проблемите в сектора. Зам.-министър Димитров информира, че вече е готов Проектозакон за браншовите организации в земеделието, който ще бъде  дискутиран в най-скоро време с представителите им.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.