1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрният министър се срещна с духовници от Българската православна църква

Аграрният министър се срещна с духовници от Българската православна църква

Представени са проблеми, които стоят пред много църковни настоятелства и манастирски управи

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Архимандрит Антим, Протосингел на Видинската Света Митрополия, архимандрит Евгений, игумен на Църногорския манастир и иеромонах Никанор, секретар на Църногорския манастир, се срещнаха с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Духовниците поздравиха министъра за встъпването му в длъжност и представиха проблеми, които стоят за решаване пред много църковни настоятелства и манастирски управи относно църковните имоти и реализирането на проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Министърът информира, че се предвижда работна група да подготви промени в Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013, които могат да бъдат внесени след изтичането на тригодишния срок от началото й. Той увери духовниците, че техни представители ще могат да направят   предложения за промени, които касаят мярка 322 от програмата в частта й за подпомагане на местните поделения на вероизповеданията.

Църквата е собственик на значителни недвижими имоти, част от които все още не са възстановени след отнемането им след процеса на национализацията, уточни архимандрит Антим. Иеромонах Никанор обърна внимание и на проблема с онези църковни и манастирски сгради, чиито прилежащи терени не са отразени на Картата на възстановената собственост.

Министърът заяви готовност да определи контактна група за комуникация на представители на църквата с аграрното ведомство при случай на необходимост.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.