1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрният министър се срещна с Националната асоциация на зърнопроизводителите

Аграрният министър се срещна с Националната асоциация на зърнопроизводителите

От Асоциацията имат сериозни забележки към нормативната база

Правим всичко възможно обещаните 150 млн. лв. от бюджета за помощи за стопаните да бъдат осигурени и да бъдат изплатени през есента на 2009 г., въпреки съкращаването на много пера в държавния бюджет. Тези средства не бива да се трансферират в бюджетната 2010 г., защото ясно осъзнаваме, че производителите имат нужда от тези пари сега. Това заяви д-р Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните на среща с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

По време на срещата беше застъпена и темата с прилагането на Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013, която също дава възможности за подпомагане на стопаните. От НАЗ изразиха своето удовлетворение, че за първи път участват в комисия за избор на проекти по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, като от опита си в нейната работа, те препоръчаха част от проектите (вкл. и по тази мярка) да бъдат разглеждани на областно ниво. Това се налага поради голямата натовареност на експертите на централно ниво. Така цялостната дейност по обработка на проектите би имала по-голяма ефективност и ще намалее рискът от загуба на предвидените средства за подпомагане по различните направления. Министър Найденов увери, че когато през следващата година, когато изтичат 3 години от началото на ПРСР 2007-2013, вече ще могат да се правят промени по тези направления на финансиране, ще се потърсят начини да се облекчат процедурите и улесни работата на експертите от РА както на областно, така и на централно равнище. Трябва да се изработи ясна стратегия за тези промени в мерките, подчерта министърът.

От Асоциацията подчертаха още, че имат сериозни забележки по внесения в парламента Закон за ползване на земеделски земи, тъй като според тях в този си вид той урежда отношения, които толерират определени корпоративни интереси.

В отговор д-р Найденов гарантира, че доколкото този закон е бил внесен за разглеждане от предишния парламент, сега ще бъдат направени корекции по текстовете, където е наложително. От НАЗ посочиха още, че от преработки се нуждаят и текстове в Закона за опазването селскостопанското имущество.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.