1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрният сектор в антикризисната програма на ПП ГЕРБ

Аграрният сектор в антикризисната програма на ПП ГЕРБ

Българското земеделие разполага с гарантиран ресурс от над 5 млрд. евро до 2013 година

 

Страната ни вече навлезе в криза на реалната икономика, следствие от световната финансова криза и отчасти поради икономическите политики, водени от правителствата през последните години. Всички тези тенденции очертават изключително рисковото състояние на българската икономика и определят като основен приоритет на краткосрочната ни политика противодействието на кризата, се казва в антикризисната програма на ПП ГЕРБ.

В условията на световна икономическа криза, българското земеделие разполага с гарантиран ресурс от над 5 млрд. евро до 2013 г., прекрасни природо-климатични условия за производство на разнообразна селскостопанска продукция и многовековни традиции. Земеделието е и реална алтернатива за пренасочване на заетост от най-засегнатите сектори на българската икономика, като например строителството.

Приоритетните антикризисни мерки, които кореспондират с най-големите проблеми на българските земеделски производители и могат да доведат до възраждане и стабилност на българското селско стопанство са:

Създаване на Гаранционен фонд за подкрепа на земеделски производители по програмата за развитие на селските райони, финансиран съвместно от българска страна и с миноритарно участие на европейска или международна финансова институция, което ще осигури ноу-хау, по-голяма прозрачност и контрол при разпределението на гаранциите пред банките.

Спешно акредитиране на идентификационната система за селскостопански животни и нотификация пред ЕК за възможност за плащане на субсидии на глава животно.

Своевременна нотификация пред ЕК на допълнителни помощи за земеделските производители за периода 2010 – 2013 г.

Пълният текст на програмата може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.