1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Агросеминар в Трявна

Агросеминар в Трявна

България иска нотификация от Брюксел за 15 държавни помощи в земеделието

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е подготвило пакет от около 15 държавни помощи за нотификация в Европейската комисия, каза заместник-земеделският министър Цветан Димитров на семинар в Трявна, предаде Фокус. Досега в земеделието е имало 30 държавни помощи, половината от тях обаче отпадат, тъй като изтича тригодишният преходен период за инвестиции в производството. Само две са действащите към момента агропомощи – за подпомагане на развъдните организации в животновъдството и за коменсиране на земеделската реколта при сушата.

Най-важните държавни помощи са за инвестиции в млечния сектор, за поддържане на генетичния потенциални в растениевъдството и животновъдството, за изпълнение на маркетинговите стандарти при говедата и свинете, за постигане на показателите за хуманно отношение към птиците, за кланичните трупове. Най-важна е помощта за подпомагане на тютюнопроизводството, която трябва да бъде приета.

Цветан Димитров обясни, че подготовката на документите за нотификация на помощите е трябвало да стане в началото на годината, но предходното ръководство на министерството не е реагирало навреме. Надяваме се до края на годината тези държавни помощи да бъдат нотифицирани, каза зам.-министърът.

Земеделието е приоритет за политическа партия ГЕРБ, което означава да се приемат закони, да се осигурява финансиране. Основните приоритети за ръководството на земеделското министерство са въвеждането на икономическите механизми и създаване на пазарни взаимоотношения, които през последните години са били игнорирани, обясни той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.