1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Акад. Николай Денков: Имаме готовност с основните точки в новия меморандум

Акад. Николай Денков: Имаме готовност с основните точки в новия меморандум

Премиерът призова земеделските производители да се върнат на масата на преговорите

Имаме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители. Очакваме ги, за да продължим разговора и да финализираме споразумението. Целта е ясна - максимално бързо отпушване на процеса, който ще позволи на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 г. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет във връзка с протестите на земеделски производителите в страната.
Днес Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и обединяваща огромна част зърнопроизводителите в България, започва безсрочни протестни действия.
Всеки ден, който преминава в протести и блокади, вместо в преговори и подготовка на споразумението и реализацията на точките на новия меморандум, ни забавя от момента, в който реално нуждаещите се от тази помощ могат да я получат, каза премиерът Денков. Той посочи, че неизбежно забавяне ще има, докато получим нотификация от ЕК за новите мерки, които предлагаме. 
 
Премиерът изброи най-важните точки от проектомеморандума, за който той призовава земеделските производители да се върнат на масата на преговорите. Той очаква представителите на сектора утре, в 18:00 ч., за постигане на споразумение с правителството по всички точки от новия меморандум. 
Първото е по отношение на законодателните промени, които секторът очаква. Денков увери, че земеделците имат пълната подкрепа на правителството и това не са само думи. Той подчерта, че исканията им са справедливи и вече се подготвят седем законопроекта, които са в много напреднал стадий на подготовка. Пет от тях ще бъдат представени през февруари и март за обществено обсъждане. По част от тези законопроекти министерството на земеделието вече работи с браншовите организации на съответните производители, информира премиерът. Той добави, че тази част от работата продължава с приоритет, за да могат законопроектите да бъдат съгласувани, гласувани на Министерски съвет и внесени в парламента максимално бързо.
Според втората точка от проектомеморандума правителството ще преговаря с ЕК заедно със земеделските производители по исканията им за облекчаване на новите екологични изисквания, съобщи министър-председателят. Той добави, че част от тях вече се променят на европейско ниво. По този въпрос вече има единомислие със земеделците, каза Денков.
 
бюлетин
 
Третата точка от меморандума е за осигуряване на подкрепа на производителите срещу опитите за пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе за България, информира Денков и каза, че министър Кирил Вътев вече е изпратил писмо до първия зам.-министър председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко в този дух. Запазват се режимите, договорени в предишното споразумение между правителството и земеделците, каза Денков. Той подчерта, че никога не е ставало дума в разговорите с Украйна, че ще има промяна в този режим.
Николай Денков съобщи за предложение по отношение на загубите на земеделските производители за 2023 г., което е необходимо за правилното разпределение на средствата, без да се подпомагат печеливши бизнеси. Според предложението правителството е готово да приложи опростен механизъм за оценка на финансовите им резултати, за да се ускори процесът и стопанствата да получат допълнителни субсидии възможно най-скоро. Ако се постигне договореност за такъв опростен вариант за доказване на преки разходи за оперативна дейност, премиерът каза, че тя ще включва труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги, като средствата ще бъдат отпуснати максимално бързо след получаване на нотификация от ЕК. 
В отговор на въпрос Денков каза, че за установяване на приходи и разходи на земеделците беше предложено да се използват данъчните декларации, които са най-обективната форма на документ, която може да се използва. Тъй като обаче имаше възражения, че ще се забави този процес, че може би няма да отчита всичко, предлагаме тази опростена процедура, при която ще бъде подготвена справка, която ще зададе типовете разходи и приходи, които трябва да бъдат отчетени чрез съответните документи. Това ще бъде обсъдено и на утрешната среща със земеделските производители, уточни Денков. 
 
По отношение на предупрежденията на земеделските производители, че ще увеличават натиска върху останалите граждани с протести, Николай Денков каза, че единственият начин да се излезе от тази ситуация, е да се разберат как да бъдат подпомогнати земеделските производители, които имат нужда от помощ, а не да се раздават средства на калпак. Това според премиера може да стане само с преговори, подписване на меморандум с ясни ангажименти от всяка една от страните и успокояване на обстановката, че всеки ще си изпълни ангажиментите, които е поел. Денков каза още, че бавенето на преговорите означава бавене и на средствата за земеделците. 
Източник: БТА

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.