1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Амбиция: Съотношението между български и вносни плодове и зеленчуци да стане 50:50

Амбиция: Съотношението между български и вносни плодове и зеленчуци да стане 50:50

Промените в Стратегическия план ще бъдат съобразени със слабите звена в агрохранителната верига

60% от плодовете и зеленчуците у нас са внос. Това беше обявено след проведения в аграрното министерство консултативен съвет. В тази връзка ще бъдат направени промени в Стратегическия план – ще се направи анализ на цените и при кого отива добавената стойност. Идеята е да се стимулират слабите звена по цялата верига.

Амбицията е съотношението между българско производство и внос поне да се изравни.

„Липсва пазарен анализ, който спешно трябва да се направи, за да видим къде се намираме спрямо вносните продукти. Нормалната цел е съотношението да бъде 50 на 50 % и в такъв порядък да вървим“, заяви Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

„Кооперирането на българските земеделски производители им гарантира по-успешна пазарна реализация. А лошите практики трябва да бъдат пресечени“, категоричен е Александър Йоцев, заместник-министър на земеделието и храните. Най-важни са обаче прозрачните отношения – между държавата и производителите на плодове и зеленчуци.

За производителите на ягоди и малини промените в Стратегическия план са от първостепенна важност. „Знаем, че месец август е отпускарски, но ние в момента работим за следващите четири години“, заяви Божидар Петков, председател на УС на БАМ-Я.

Промените в Стратегическия план трябва да са готови най-късно до края на месец септември. Процедурата по одобрение от страна на Европейската комисия отнема три месеца. И едно важно уточнение – на страната е нужно ново райониране – според климатично-почвените характеристики. А от тук насетне, каквито и стратегии да се правят в земеделието, трябва да бъдат съобразени с дългосрочните прогнози за изменението на климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.