1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ангела Меркел търси решение за намаляване на популацията

Ангела Меркел търси решение за намаляване на популацията

Броят на хищниците в Германия непрекъснато расте

Германският канцлер Ангела Меркел лично ще се погрижи за решаването на проблема с вълците в страната. Тя взе нещата в свои ръце, след като две министерства -  на околната среда и на земеделието не постигнаха съгласие по въпроса.

Сега канцлерството ще търси решение какво да бъде отношението към хищниците, чиято популация в Германия непрекъснато расте и които нанасят все по-големи щети на животновъдите.

През последните няколко години министрите на околната среда и на селското стопанство така и не успяха да постигнат компромис по най-важния въпрос - при какви обстоятелства да бъде разрешен отстрел на вълк. Докато от ековедомството смятат, че това може да става само, ако има безспорни доказателства, че вълк е нападнал селскостопанско животно, от аграрния сектор са на мнение, че трябва да има възможност за превантивни мерки, когато хищниците представляват заплаха за животни и хора.

Представители на Германския земеделски съюз изразиха задоволството си от решението на Меркел. "Трябва да се сложи край на блокадата в правителството", се казва в декларация на Съюза. Фермерите настояват министерството на околната среда да спре да си затваря очите пред проблема и да отлага решението му, особено с оглед на безконтролното размножаване на вълците. В тази връзка стопаните призовават да се очертаят региони без хищници, тъй като и най-добрите мерки за защита на стадата имат своите граници, а едно мирно съжителство между животни на паша и вълци е невъзможно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.