1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Авансово се превеждат 50% от парите преди общините да са провели обществените си поръчки

Авансово се превеждат 50% от парите преди общините да са провели обществените си поръчки

Снимка:

Светлана Боянова: Темата е била предмет на дебати и преговори с ЕК

Миналата година по това време Светлана Боянова, тогава заместник-министър на земеделието, направи наддоговаряне по мерки 321 и 322 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Като председател на Института за агростратегии и иновации, тя коментира подводните камъни по общинските мерки от гледна точка на ЕК, изхождайки от опита си, както и сигналите в медиите, че може да не ни признаят авансови плащания.

 
"Един от въпросите, които България е обсъждала с ЕК по отношение на общинските мерки и който трябва да изчистим е, че държавата превежда авансово 50% от парите по проекта в банкова сметка на общините, преди те да са провели обществените си поръчки. Така в повечето случаи се оказва, че държавата е превела по-голяма сума от това, което впоследствие изпълнителите заявяват. Причината за това е, че обикновено след проведена обществена поръчка стойността на проекта се намалява в сравнение със стойността й по договор. И когато се направи калкулация, се оказва, че са преведени повече от максимално допустимите по регламент 50% аванс. Тази тема е била предмет на дебати и преговори с ЕК и затова е възможно да не ни признаят авансовите суми", уточни Боянова, цитирана от agrozona.bg.

Превеждането на авансово плащане пред проведена обществена поръчка за избор на изпълнител не противоречи на конкретни текстове от Регламента и е било практика до момента, но всъщност е въпрос на добро финансово управление на средствата по ПРСР. Общините имат нужда от тези пари, но реално не могат да ги ползват преди избор на изпълнител и това е следващият въпрос, по които сме водили разговори с ЕК. Но когато преговаряме с Брюксел – срещу нас се вадят купища документи, текстове, регламенти, чрез които се сочат  аргументи за признаване или не на разходи по Програмата. Ние от своя страна трябва да представим също документи, наредби, регламенти, с които да ги убедим, за да не ни вземат пари. Трябва да можем да се изправим срещу тях и да ударим с аргументи по масата, за да не изгуби страната ни средства. Днес аз бих казала на колегите от МЗХ, въпреки че са от друго правителство, да не обръщат внимание на това, което се говори и пише, а да намерят всички възможни начини да убедят ЕК в правотата си. Аз не се радвам, че управляващите – независимо от коя политическа сила са – ще загубят парите, важно е България да не губи пари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.