1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. АЗПБ предлага арбитражни комисии да решават споровете със застъпванията

АЗПБ предлага арбитражни комисии да решават споровете със застъпванията

Даването на тези застъпвания на прокуратурата бави изплащането на субсидиите

Застъпванията при деклариране на обработваните земеделски земи от производителите да се решават от арбитражни комисии. Това предложение на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) за решаване на споровете при застъпване беше представено на среща между Управителния съвет на организацията със земеделския министър Мирослав Найденов. Застъпванията най-често се получават, когато собственикът на земеделската земя декларира пред общинските служби, че я обработва, а в същото време получава и рента от арендатора. В момента тези спорове се решават от фонд „Земеделие”, но и ако от там не могат да установят кой е реалният ползвател на земята, тези казуси се изпращат на Прокуратурата. Според главният секретар на АЗПБ Ивайло Тодоров  даването на тези застъпвания на прокуратурата единствено  бави изплащането на субсидиите на реалния ползвател на земята. Подобни спорове трябва да се решават от арбитражни комисии, в които да бъдат включени представители кметовете на общините, директорите на областните и общинските служби на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), както и представители на браншовите организации, тъй като на местно ниво най-добре се знае кой реално обработва земята и следва да получи субсидията на площ, смята главният секретар на АЗПБ. В момента много земеделски производители, които обработват по 10 000 -12 000 декара, не могат да получат субсидии, тъй като имат застъпване от 10-12 декара и чакат месеци, то да бъде решено. При такива случай процента на двойно заявената площ е изключително малък и земеделските производители са склонни да се отказват да получават субсидия за него, вместо заради такова парче да се бави цялата субсидия.

В отговор на това министър Найденов заяви, че кани представители на АЗПБ на следващото заседание на Управителния съвет на фонда, където да бъдат представени и обсъдени тези предложения. Тъй като подобен начин за решаване на спорове между ползвателите на земеделската земя не е регламентиран има възможност да се вземе политическо решение за това, коментира Найденов.
В тази връзка от АЗПБ алармираха, че има още много земеделски производители, които все още не са получили субсидии за обработка на земя. Министърът поиска информация от фонда и след минута изпълнителния директор на фонд „Земеделие” Калина Илиева докладва, че днес се очаква да бъдат подписани плащанията на около 1000  земеделски производители.

От АЗПБ засегнаха и въпросът с очертаването на земеделската земя при кампания 2010, която стартира преди дни. Според УС на АЗПБ очертаването на земеделските парцели директно в Идентификационната система за администриране и контрол (ИСАК) ще доведе до увеличение на броя на застъпванията, тъй като повече от половината от стопаните  ще трябва да чертаят върху стари карти, а през последните години има много промени в ползването на земеделските земи. Председателят на УС на АЗПБ Христо Цветанов коментира, че трябва да се работи за намаляване на броя на застъпванията, тъй като страната ни губи по 20 процента от евросубсидиите всяка година. От министерството посочиха, че няма да се увеличат застъпванията, тъй като земеделските производители ще получават информация за това, че имат застъпване от служителите в общинските служби в момента на подаване на заявлението. 

На срещата беше обсъден и въпросът със забавянето на плащанията по одобрените проекти по мярка 121 за модернизация на земеделските стопанства. Министър Найденов обясни, че бавеното е заради натрупването на много проекти. В момента от фонда разглеждат с предимство общинските проекти, тъй като и при тях има голямо забавяне. Други екипи пък се занимават с обработването на заявленията за субсидии за обработка на земя, добави Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.