1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. АЗПБ с официална позиция по проблемите на Кампания по директни плащания 2015

АЗПБ с официална позиция по проблемите на Кампания по директни плащания 2015

Според Асоциацията срокът за подаване на заявления трябва да бъде удължен до 15 юни 2015г.

АЗПБ предлага национално решение на проблемите свързани с  Кампания по директни плащания 2015, като отбелязва за наложително да се удължи срока с един месец  за внасяне на заявления по кампанията. На проведена среща на 23 април 2015 г. между  министърът на земеделието и храните Десислава Танева, експертите от нейният екип и Асоциация на земеделските производители в България, се обсъдиха множество създали се проблеми, свързани със забавяне темпа на кампанията.

Постъпилите сигнали за нередности от български фермери са породени от нововъведените разпоредби в програмата за развитие на селските райони, сезираните от АЗПБ случаи, свързани с „правното основание“ и др. Имайки предвид инициирането на Комисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоугън да бъде удължен срока при държавите членки на ЕС само за първата  година от програмата. Също така оценявайки комплицираността на новата ОСП 2014-2020 и сложността в прилагането й както за администрацията, така и за земеделците в първата година, АЗПБ излезе с официална позиция. Необходимо е срокът за подаване на заявления по Кампания за директни плащания 2015, да бъде удължен до 15 юни 2015г. с цел гарантиране на безпроблемно протичане и успешна стартова година за ОСП 2014-2020, се казва в прессъобщение на АЗПБ.

„Асоциацията на земеделските производители в България, множеството й членове и заинтересованите лица вярват, че МЗХ има силата и потенциала за реално анализиране на нередностите и  адекватното вземане на решение за изход от проблерматичната ситуация.“ – спомена председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов като разчита, че агросекторът ще продължи да вижда Министерството на Земеделието и Храните като партньор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.