1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБ - заложеното увеличение на базата за изчисление на осигуровките на земеделските производители ще убие сектора

БАБ - заложеното увеличение на базата за изчисление на осигуровките на земеделските производители ще убие сектора

Асоциацията внесе в Министерски съвет и в Народното събрание Отворено писмо

Българска асоциация Биопродукти заявява несъгласието си с проекта за Държавен бюджет за 2018 година, в който е заложено драстично увеличение на базата за изчисление на осигуровките на земеделските производители - физически лица. Това ще убие сектора е категоричното мнение на БАБ.

Асоциацията внесе в Министерски съвет и в Народното събрание Отворено писмо, в което се подчертава, че Българска асоциация Биопродукти е на мнение, че това не бива да се случва по административен път.

Огромна част от засегнатите земеделски производители са самонаети без нито един работник или са семейна ферма.

Тези фермери не могат да отделят средства нито за разширение на стопанството си, нито за наемане на работници.

Според БАБ част от причините за това са:
- В България малките стопанства трябва да отговарят на същите изисквания като големите ферми, въпреки че в ЕС се допуска дерогация за малките производители. 
- Малките стопанства трябва да получат куп разрешителни, предшествани от скъпоструващи проекти; трябва да похарчат пари дори за бани и тоалетни, въпреки че вероятно никой никога няма да ползва
- Малките земеделски стопани трудно реализират продукцията си – само един пример – изключително ниските изкупни цени на кравето мляко. Жълти стотинки, които фермерите често дори не получават.
От Асоциацията са на мнение, че дребните земеделски производители, живеят в оскъдица, защото приходите им в огромната си част отиват за изпълнение на хилядите законови изисквания.

От БАБ настояват Министерски съвет да оттегли предложението си за увеличение на базата за изчисление на осигуровките или Народното събрание да откаже приемането му.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.