1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ констатира огнище на птичи грип в обект в град Асеновград

БАБХ констатира огнище на птичи грип в обект в град Асеновград

Във фермата се отглеждат около 154 000 бр. птици

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на инфлуенца А (грип) в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в гр. Асеновград, общ. Асеновград, обл. Пловдив. В обекта се отглеждат около 154 000 бр. птици. Причина за изпращане на пробите за изследване е наблюдаваната повишена смъртност от регистрирания ветеринарен лекар в обектите.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат следните населени места в област Пловдив: общ. Асеновград - Асеновград и Боянци; общ. Садово – Моминско. В 10-километровата наблюдавана зона влизат: общ. Родопи - Крумово, Ягодово; общ. Садово - Садово, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево; общ. Куклен - Куклен, Руен; общ. Асеновград - Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава и Лясково.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

 БАБХ напомня, че птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

 Заповедта за обявяване на огнището може да бъде намерена тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.