1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ със съвети към дружествата за защита на птиците, ловците и туристите, относно инфлуенца по птиците

БАБХ със съвети към дружествата за защита на птиците, ловците и туристите, относно инфлуенца по птиците

Агенцията е официалния компетентен орган в страната за контрол на заразните заболявания

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка по отношение на заболяването високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП), Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомня:

Агенцията е официалния компетентен орган в страната за контрол на заразните заболявания в т.ч и на инфлуенца по птиците.

Членовете на дружествата за защита на птиците, ловците и туристите могат да съдействат на компетентния орган при осъществяване на надзора при диви птици за болестта високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП). Това ще подпомогне БАБХ да проучи как болестта е разпределена географски и при различните видове птици.

При откриване на мъртви птици, констатиране на птици с некоординирани движения или установяване на изменение от нормалния вид на вътрешните органи при първичната обработка на отстрелян пернат дивеч незабавно трябва да се информира Областната дирекция по безопасност на храните, на чиято територия се намирате или на горещия телефон на БАБХ: 0 700 12 299.

Пълния текст на НАСОКИ ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ ОТКРИВАНЕ НА ТРУПОВЕ НА МЪРТВИ ДИВИ ПТИЦИ ИЛИ ПТИЦИ С НЕТИПИЧНО ПОВЕДЕНИЕ, може да намерите на следния линк:

https://www.mzh.government.bg/media/filer_public/2022/05/25/wild_birds_hpai_guidelines_rev.pdf

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.