1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ всеки ден ще изследва по 5 проби за растителни мазнини в млечни продукти

БАБХ всеки ден ще изследва по 5 проби за растителни мазнини в млечни продукти

Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Добрич, Варна и Бургас започват засилени проверки на обектите по българското Черноморие

Българска агенция по безопасност на храните ще изследва всеки ден по 5 проби за нерегламентирано вложени немлечни мазнини в млечни продукти. Това обяви изпълнителният директор на Агенцията д-р Дамян Илиев на пресконференция. Той обясни, че след направен анализ на резултатите от предишното пробонабиране БАБХ е започнала постоянни проверки на продуктите в търговската мрежа. През средата на месец март бяха изследвани 424 проби за наличие на немлечни мазнини в млечни продукти.

От изследваните в последните дни проби, 3 са показали положителен резултат за наличие на немлечни мазнини. И трите продукта са произведени от едно предприятие, чиято дейност е спряна заради констатираните нарушения.

Във връзка с епизоотичната обстановка в страната, д-р Дамян Илиев обясни, че в първата половина на месец юни ще започне последната ваксинация срещу заразен нодуларен дерматит на едрите преживни животни в Северна България. „Ние успяхме да осигурим един път 150 хиляди дози, след това 175 хиляди, утре разпределяме още сто хиляди и очаквам до края на седмицата да успеем да приключим договарянето на нови 350 хиляди дози ваксина, така ще покрием цялото поголовие в страната“, каза д-р Дамян Илиев и допълни, че България настоява за промяна на европейските правила за борба със заболяването, които да са по-ефективни и с минимална загуба за фермерите и страните-членки.

Стана ясно още, че Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Добрич, Варна и Бургас започват засилени проверки на обектите по българското Черноморие. Инспекторите ще проверяват обекти за търговия с храни, заведения за обществено хранене, находящи се на територията на курортите, курортните селища, плажове. Целта на контрола е проверка на съответствието на сградовия фонд и технологичното оборудване в обектите, произхода и правилното съхранение на суровини и храни, срокове на съхранение на храните, етикетиране на храните и др. През изминалия летен туристически сезон 2015 година са извършени над 2300 проверки. Инспекторите са съставили общо 88 акта за установяване на административно нарушение и са издали 254 предписания. За сравнение през 2014 година са съставени 207 акта и са издадени 456 предписания. През 2013 година са съставени 199 акта, през 2012 година 259, а през 2011 година 518 акта за установяване на административно нарушение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.