1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ взе мерки поради съмнение за огнище на антракс в село Ситово, община Ситово, област Силистра

БАБХ взе мерки поради съмнение за огнище на антракс в село Ситово, община Ситово, област Силистра

Проверка е установила, че няма данни месо от заразените животни да е консумирано или реализирано в търговската мрежа

Българска агенция по безопасност на храните взе мерки поради съмнение за огнище на болестта антракс в силистренското село Ситово. Констатирана е смъртност на 4 говеда, по две от две стада в селото. Първоначалните лабораторни резултати сочат, че смъртността се дължи на болестта антракс, като окончателните резултати ще бъдат готови до края на седмицата. Изпратени са и проби за микробиологично изследване, за да бъде проверена и вероятността от отравяне, или заразяване на животните с друга болест чрез водопой от заразен водоизточник.

С решение на Кризисния щаб с Централно управление на БАБХ е предприето превантивно ваксиниране на всички възприемчиви животни в селото. И в двата животновъдни обекта със съмнение за болестта антракс е наложена пълна забрана за реализация на продукти от животните. Труповете на умрелите от антракс животни,  суровото мляко, фуражът и контаминирания материал в обектите са унищожени чрез загробване на място, под официален надзор, по начин недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията на европейското законодателство. Извършва се механично почистване и дезинфекция на сградите, помещенията, в които се отглеждат животни и оборудването, включително и превозните средства влизащи и напускащи обектите по начин, гарантиращ унищожаване на причинителя на болестта. Забранено е придвижването на едри, дребни преживни и еднокопитни животни към и от територията на заразеното населено място.
 
При окончателно потвърждаване на заболяването, в село Ситово ще бъде обявено първично огнище на болестта. До този момент животните не са подлежали на ваксинация, защото последните 30 години в населеното място не е констатирано заболяването. След проверка е установено, че няма данни месо от заразените животни да е консумирано или реализирано в търговската мрежа. Предстои свикване на Общинска епизоотична комисия за обявяване на мерки за неразпространение на болестта. По информация на РЗИ – Силистра, към момента няма данни за заболели хора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.