1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България бе поканена да стане партнираща държава на “АГРА Словения” през 2023 г.

България бе поканена да стане партнираща държава на “АГРА Словения” през 2023 г.

Тази година държава партньор е Франция

България бе поканена да е партнираща държава в международното изложение за  АГРА в Словения.

Предложението получи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев от Борис Ерявец, изпълнителен директор на компанията, която организира най-големия селскостопански панаир в Словения. Първата възможност, която страната ни има да е партньор на международното изложение в Словения, е през 2023 г.

Словения

Посещението на заместник-министър Събев бе в рамките на Министерската конференция и последвалото откриване на 59-тото издание на АГРА в Горня Радгона, Република Словения.

На изложението бяха представени производители на земеделска техника, хранителни продукти, напитки, вина, животновъди и други.

В първия ден на селскостопанския панаир участие взе и президентът на Република Словения Борут Пахор, който заедно с официалната делегация, разгледа щандовете на изложителите.

Словения

На изложението участие вземат представители както от Словения, така и от други европейски държави.
Тази година държава партньор е Франция, а през 2022 г. такава ще бъде Япония.

По време на разговора със заместник-министър Събев Борис Ерявец сподели, че страната ни може да се възползва и от възможността да бъде популяризирана и като туристическа дестинация.

Организаторът на словенския селскостопански панаир прояви интерес към посещение и на българската АГРА, която се провежда ежегодно в Международния панаир Пловдив.

Заместник-министър Събев разговаря и със земеделските министри на Косово и Черна гора за задълбочаване на отношенията на държавите в сферата на земеделието и хранително-вкусовата промишленост. Тези страни и в момента внасят много продукти от други балкански държави. Интерес представляват както пресните плодове и зеленчуци, така и тестените изделия, и напитки.

Със заместник-министъра на земеделието на Република Северна Македония Траян Димковски бе обсъдена възможността за съвместна защита на продукти със специфично географско означение, както и засилване на културно-кулинарната дипломация.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.