1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България и Хърватия обсъдиха възможността за единна позиция пред ЕК по мерките за сектор „Мляко“

България и Хърватия обсъдиха възможността за единна позиция пред ЕК по мерките за сектор „Мляко“

Десислава Танева запозна делегацията с мерките, които се предприемат у нас във връзка със заболяването заразен нодуларен дерматит

България и Хърватия обсъдиха възможността за единна позиция пред Европейската Комисия по мерките за сектор „Мляко“. Това стана по време на среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева с делегация от Комисията по земеделие от Парламента на Република Хърватия, която се проведе в МЗХ.

Министър Танева предложи двете страни да се обединят около исканията към Комисията за разпределение на нов финансов пакет за прилагане на мерки, които ограничават и намаляват производството на сурово мляко с цел да стабилизираме ценовите равнища. Тя  обясни, че ние бихме желали да се помисли за регламентация на въпроса с производствата на храни, които са със заместители.

„Разпределихме максимално възможната финансова помощ, която Комисията позволи с европейски средства и с национално съфинансиране от края на миналата година, но това не доведе до промяна на тренда в този пазар“, поясни министър Танева.  Производството на мляко продължава да нараства, а в същото време няма увеличение на потреблението и цените продължават да падат, допълни още тя.

Десислава Танева запозна делегацията с мерките, които се предприемат у нас във връзка със заболяването заразен нодуларен дерматит. „В момента инициираме дебати, с цел анализ на практиките по овладяване на заразата и евентуална промяна на сега съществуващата нормативна база. Призовавам да се присъедините към нашите искания, защото решението за различен подход по отношение на вида мерки срещу болестта би било от полза най-вече за страните, на които тепърва предстои да се сблъскат с това заболяване“, посочи министър Танева.

От своя страна г-н Зоран Васич, член на Комисията по земеделие, благодари на министъра за съветите и готовността за сътрудничество в областта на земеделието между двете страни. Той изрази готовност за отстояване на съвместни интереси пред Европейската комисия. „Вашият опит от усвояването на средства от европейските фондове в частност Програмата за развитие на селските райони в България е много ценен за нас“, подчерта още г-н Васич.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.