1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България не е в състояние да се справи със сериозни морски инциденти

България не е в състояние да се справи със сериозни морски инциденти

Слабата брънка във веригата е недостигът на подходящи средства за реакция

България не е в състояние да се справи със сериозни морски инциденти нито за търсене и спасяване, нито в случай на разлив, смята председателят на Българската морска камара кап. Богдан Богданов, предаде Chernomore.bg, пише econ.bg. Слабата брънка във веригата е недостигът на подходящи средства за реакция. Богданов отново припомни позицията си, че новите спасителни катери, които Изпълнителна агенция "Морска администрация" купи преди няколко години, са неподходящи за работа във всякакви метеорологични условия.

Капацитетът на катерите категорично не позволява и да се обходи целият район за търсене и спасяване на България, който е от приблизително 34 000 кв. км, добави председателят на БМК. Тези малки катери не са подходящи и за зимния сезон, защото в тях няма отопление, коментира още той. Според него в критични ситуации, в които се търсят изчезнали моряци, най-ефективни са вертолетите.

Трябва да има единен фонд, който да гарантира финансовото обезпечаване и безпроблемното стартиране на операция, заяви още бившият началник на ИАМА - Варна. Така можело солидарно да се възстановят средствата на всички организации, които са участвали в акцията. При провеждането на спасителни действия се изразходват много средства и нито една структура не може да си позволи да ги поема единствено и само за своя сметка, както в момента е при нас, допълни Богданов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.