1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България представя в ЕК новите оперативни програми до края на октомври

България представя в ЕК новите оперативни програми до края на октомври

Това стана ясно на заседанието на Съвета за координация при управление на средствата от ЕС

Очаква се до края на септември България да представи на Европейската комисия оперативните програми "Транспорт и транспортна инфраструктура" и "Околна среда", както и първи проектен вариант на ОП "Иновации и конкурентоспособност", пише Градътbg.

До края на октомври на ЕК ще бъдат изпратени за преглед и коментари и оперативните програми "Региони в растеж" и "Развитие на човешките ресурси", както и проектен вариант на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Това стана ясно на заседанието на Съвета за координация при управление на средствата от Европейския съюз, на което бяха представени мерките, предприети от управляващите органи на оперативните програми, за намаляване на риска от загуба на средства през 2013 г. и степента на подготовка на оперативните програми за периода 2014-2020 г.

Срещата беше председателствана от Зинаида Златанова – вицепремиер и министър на правосъдието. Членове на съвета са ресорните заместник-министри и директорите на дирекции, отговорни за управлението на фондовете от ЕС в администрацията на Министерски съвет и министерствата на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на финансите, на околната среда и водите, на регионалното развитие, на икономиката и енергетиката, на образованието и науката, на здравеопазването.

Беше обсъдено и изпълнението на ангажиментите, поети от българска страна по време на последното посещение на Реналдо Мандметс - ръководител на отдел "България" в Главна дирекция "Регионална и градска политика" на ЕК, което се състоя през август.

Участните в срещата са коментирали областите на въздействие на оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони през следващия период, демаркацията между тях, както и "белите места", които до момента не са обхванати.

На срещата е постигната договореност работата по демаркацията на дейностите между програмите и премахване на "белите места" да бъде завършена до края на септември. Всички управляващи органи представиха мерките си за намаляване на риска от загуба на средства по програмите до края на настоящия програмен период. Зинаида Златанова обърна специално внимание на важността оперативните програми за следващия период да бъдат представени в ЕК във възможно най-кратък срок.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.