1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България ще се присъедини към Европейската харта за обучение на специалисти в хранително-вкусовата промишленост

България ще се присъедини към Европейската харта за обучение на специалисти в хранително-вкусовата промишленост

Дейността се осъществява в рамките на европейската научна програма «Леонардо да Винчи»

България ще се присъедини към Европейската харта за коопериране в областта на обучението на кадри в хранително-вкусовия сектор 2011-2014 г. В момента се водят преговори и е стартирала подготовката на документацията за подписването от българска страна на споразумение за включване на страната ни. Предвижда се подписването на документа да стане през ноември тази година. Кооперирането е по отношение обучението на специалисти в хранително-вкусовата промишленост на територията на целия Европейски съюз. Да се издигне обхвата и качеството на междуличностните и професионални взаимоотношения в рамките на концепцията за продължаващо обучение през целия живот, е заложено като основна цел на хартата за сътрудничество и обмен на знания.

Институциите, които ще партнират в проекта са представители на държавни институции, представители на местни органи на властта, на експерти, както и президенти на търговски камари. Партньорите обменят информация, специалисти, стажанти с цел развитие на европейското измерение на професионалното обучение чрез т.нар. редуване – преминаване през центрове за обучение и внедряване на знанията и уменията в предприятията и училищата, подкрепяне на мобилността на младите хора, насърчаване на членовете на европейската мрежа за развиване на реципрочност във взаимоотношенията, и заменяемост на самите обучители и наставници.

Главна цел е сближаване на сферите на училището и предприятието, като по този начин се допринесе за подобряване и на самата система за професионално обучение, и за придобиване на по-широк обхват от умения и професионално майсторство, които в резултат да спомогнат за повишаване на трудовата заетост и доведат до усвояване спецификата на нова културна и икономическа среда, е записано в европейския документ.

Дейността финансово и методологически се осъществява в рамките на европейската научна програма «Леонардо да Винчи».

От българска страна документът се предвижда да се подпише от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Агенцията е заявила готовност да се включи със свои експерти и обучителни бази в европейската мрежа за обмен на стажанти и научни знания, като разчита, че по този начин ще може да подобри обучението на своите служители и да получи ценен нов опит в подготовката на специалисти в областта на хранителния сектор.

Браншови организации също са поканени за участие, като Федерацията на хлебарите и сладкарите в България вече се е включила, като ще подпомогне обмена на ученици от специализирани училища, подготвящи кадри в хранително-вкусовия сектор.

Един от първите проекти, по които страната ни е проявила интерес за обучение на експерти след включване в европейската мрежа, е курс на обучение по програма ”Европейски посланик на качествените местни продукти“. Агенцията е установила с помощта на служба „Земеделие и храни” на Посолството на Република България в Париж контакти с професионален обучителен център „Мезон Фамилиял Сент Меркюр”, град Вандее, Франция, действаща в хранително-вкусовия сектор, която също се включва в Европейската харта за партньорство 2011-2014.

Ръководният екип на обучителната организация, представлявани от  г-н и г-жа Раймонд Люмино, както и проф. Арно Виларбу, преподавател в учебното заведение, са посетили вече България и са се срещнали с директора на БАБХ д-р Йордан Войнов, за да договорят детайли по бъдещия обмен на кадри и информация. В София вече са преминали стаж и група френски ученици от специализирани училища по обществено хранене.

Постигането на партньорство от такъв характер ще даде възможност България да влезе в европейския обмен на стажанти от една страна, и на научни знания и постижения, от друга, в секторите земеделие и храни, като в крайна сметка това би било много ползотворно за пълноценна и ефикасна дейност по европейски проекти и програми с европейски средства.

С подписването на Европейската харта България ще влезе в цялостния европейски обмен на стажанти професионалисти и на знания в областта на хранително-вкусовия сектор, като това ще даде възможност за пряк обмен на стажанти и информация и с всички останали държави-членки, подписали хартата.
    
Предстои подобен документ да се подпише и за обмен на стажанти в сектор "Земеделие", като вече са направени първите стъпки чрез проведени разговори с Главна дирекция „Обучения и изследвания” на Министерство на земеделието на Франция, откъдето са заявили готовност за подкрепа на такъв проект.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.