1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Българо-германски проект “Насърчаване на земеделските и горскостопански структури в Родопите”

Българо-германски проект “Насърчаване на земеделските и горскостопански структури в Родопите”

Четиригодишната дейност приключи успешно

Ясни са резултатите от проекта на стойност 3,2 милиона лева, финансиран от федералния бюджет на Германия. Средствата по проекта са инвестирани в секторите земеделие и горско стопанство. Реализираните  в рамките на проекта дейности спомогнаха за повишаване информираността относно изискванията на ЕС за стандарти за качество, въвеждане на модерни земеделски и горскостопански методи и технологии, както и на мерките за насърчаване на регионалното развитие, в това число осигуряване на достъп до качествени и пазарно ориентирани консултантски услуги в земеделието и горското стопанство.

В консултантската дейност са били използвани услугите на местни експерти и опита на над 30 немски консултанти, които са извършили икономически анализи на различни обекти, констатирали са слабости и са очертали потенциала за развитие.

Проведени са обучения за повишаване на квалификацията и ефективността на труда, както и  информационни пътувания в Германия, в провинции с характеристика, близка до планинския регион Родопи. Подпомогнато е установяването на контакти с партньори от региона, които дават възможности за обмяна на опит в организацията на дейността и усвояването на Европейските фондове.

Добрите горски практики по отношение на природосъобразното  стопанисване на горите са приложени в кооперациите в Чепеларе, Якоруда и селата: Стойките,  Гела и Гърмен.  В регион Пазарджик са създадени демонстрационни обекти по агролесовъдство, а третата група обекти са свързани с горската сертификация.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.