1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАР ще кандидатства активно с проекти по приоритетните оси на оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

БАР ще кандидатства активно с проекти по приоритетните оси на оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

По приоритетна ос „Отпадъци“ в Програмата е предвиден финансов ресурс от близо 563 млн. лв.

По време на конференцията, провела се в края на месец февруари в Дома на Европа, която беше организирана от Министерството на околната среда и водите и европейския депутат Ева Паунова (ЕНП) в партньорство с Информационното бюро на Европейския парламент в България, Българска асоциация по рециклиране заяви намеренията си активно да се включи с проекти по приоритетните оси на оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

По време на конференцията бяха представени приоритетните оси на Оперативна програма „Околна среда“ 2014 - 2020 (ОПОС 2014 - 2020) и беше изтъкнато, че по приоритетна ос „Отпадъци“ в нея е предвиден финансов ресурс за намаляване на депонираните отпадъци, рециклиране и оползотворяване от близо 563 млн. лв. Допустимите дейности са за проектиране и изграждане на центрове за повторна употреба, включително осигуряване на съоръжения и техника за целите на дейността, площадки и инсталации за предварително третиране на битови отпадъци, анаеробни и/или компостиращи инсталации за разделно събрани  биоразградими и/или зелени отпадъци. Освен това ще бъдат финансирани осигуряването на необходимото оборудване и техника за разделно събиране, както и демонстрационни и/или пилотни проекти. Допустимите бенефициенти са общините, юридически лица със стопанска цел – за дейности, свързани с проектирането и изграждането на центрове за повторна употреба, за поправка и подготовка за повторна употреба, включително за осигуряване на съоръжения и техника, както и структури на МОСВ и юридически лица с нестопанска цел за дейностите по демонстрационните проекти.

През 2016 г. по процедурите, насочени към подпомагане на дейностите, свързани с кръговата икономика, са предвидени 9,6 млн. лв. за изпълнение на демонстрационни/пилотни проекти в областта на управлението на отпадъците за формиране на общество с нулеви отпадъци и за повишаване на общественото съзнание за спазване на йерархията за управление на отпадъците. През 2017 г. са предвидени 44,5 млн. лв. за проектиране и изграждане на центрове за повторна употреба.

Министър Василева обяви в отговор на въпрос на председателя на Българска асоциация по рециклиране г-н Борислав Малинов във връзка с финансирането на демонстрационните проекти, че Комитетът по наблюдение на ОПОС 2014-2020 в най-скоро време ще анализира механизмите свързани със системите за разпределение на средствата. Очаква се към края на 2016 г. той да излезе с решение и да го предостави за обществено обсъждане и мнения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.