1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бързай бавно

Бързай бавно

Снимка:

Стрес за икономиката след като Русия спря подаването на природен газ

През седмицата Путин застреля България – съвсем очаквано, със спиране на газа. Било рекет, извиване на ръце и т.н. Да, щом сме се докарали до там да се правим на ударени, че рано или късно кранчето ще се врътне… Нарушени били договорни отношения! Тя самата война си е брутално погазване на всички писани и неписани правила - военни, икономически, чисто човешки, даже библейски: не убивай, не кради и т.н. А нима санкциите на ЕС срещу Русия не са извиване на ръце - би попитал обикновеният руснак и то с право.

На война като на война! Ако се действаше според римската сентенция „Бързай бавно“, поне част от неволите щяха да се смекчат. Защо? Ами защото капката разрушавала скалата не със сила, а с постоянство. Ако през годините България и дори ЕС работеха за енергийната си независимост… Ако през годините се действаше според стратегии в селското стопанство, сега нямаше да се тюхкаме толкова за продоволствената си сигурност, за евентуални трусове в хранителната верига т.н.

Така – руският газ секна! На Путин хич не пука, че БСП застопори изпращането на оръжие в Украйна. Какво следва за крехката ни икономика е ясно. За промишлени производства, които нямат алтернатива за работа с друго гориво – трагедия! В тази графа влизат двата торови завода в България. И на онези европейски страни, обявени от Русия за техни врагове. То е ясно – ще се тори пестеливо, екологично един вид. Реколтата ще спадне. Главозамайващите цени на торовете едва ли ще върнат предишните си нива, прогнозират анализатори. Оранжериите засега не били засегнати – до есента имали гориво. Както впрочем ни убеждаваше министърът на енергетиката в извънредната си пресконференция – че вариант „Б“ е готов. Газ ще има, както става ясно, ЕК усилено и успешно действа за алтернативен внос. Но според различни експерти – 20, 30, че и 40% по-скъп. Впрочем най- реални са твърденията, че никой в този момент не може да се ангажира с цената на газа. Бизнесът е в стрес, никаква предвидимост. Ще се свият производства, някои може би ще спрат, ако това е технологично възможно.

Държавата е на ход! Със спасителни мерки, веднага, както се полага по време на война. Анекси към договорите по ПРСР – веднага! Да се одобряват и изплащат бързо, докато инфлацията не ги е подяла още.

Спиралата на инфлацията ще засмуква домашния бюджет на българина. Хранителни продукти сигурно ще има, но на колцина ще бъдат по джоба? Ще се увеличи безработицата - едни такива работи прогнозират икономисти от различни престижни институции в света. Богатите страни ще минат през пъкала по-безболезнено. Бедните, като нашата, да му мислят. Твърде неясни бяха оповестените от енергийния министър мерки за компенсиране на спрения руски газ. Земеделци и животновъди предричат фалити – този път не хленчат. Който не е бързал бавно в годините, да си спомни думите на Алиса от Страната на чудесата: „Трябва да тичаш с всички сили, за да останеш на едно място, а за да стигнеш някъде, трябва да тичаш поне два пъти по-бързо“!

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.